Amplitie versus ambitie bij arbeidsmediation

zakelijke-mediation.jpg
11 May 2022
min. leestijd

Door Ellen Vereijken - Mayet Mediator Krimpenerwaard Vandaag stuitte ik voor het eerst op de term amplitie. En omdat ik het niet kan uitstaan als ik een woord niet te ken, heb ik het direct opgezocht. Dus hier komt-ie: amplitie is het actief bevorderen van het psychisch welbevinden van medewerkers zodat een positieve werkbeleving ontstaat waarin mensen optimaal kunnen functioneren. Goed voor je medewerkers zorgen dus… daar komt het op neer. Een nieuwe term voor iets dat zó nogal-wiedes lijkt… Toch intrigerend waarom amplitie nu wordt gezien als de HR-strategie van de toekomst; als dé methode om medewerkers te binden. Wat wij als Mayet Mediators zien tijdens arbeidsmediations is dat werkgevers dit heus wel weten, maar dat de praktijk weerbarstiger is. Dat er met z’n allen keihard wordt gewerkt aan de ambities van het bedrijf en dat het welbevinden van de medewerkers - de amplitie dus – dan aan de aandacht ontsnapt. En dan ontstaat er zomaar een arbeidsconflict, of meldt de medewerker zich ziek. Als we bemiddelen in een arbeidsconflict horen we niet zelden dat een werknemer zich niet gezien heeft gevoeld, dat er geen tijd en ruimte was voor zijn of haar klacht. Zo vaak aan de bel getrokken, maar dat goede gesprek kwam er maar nooit van.... Hoge werkdruk, lange dagen. Altijd maar doorgaan met werken om de ambities van de werkgever waar te maken. En dan ineens is het te laat, de werknemer is ontploft op de werkvloer of is ingestort en heeft zich ziek gemeld. Met alle schade van dien: een verstoorde arbeidsrelatie en geen vertrouwen meer in elkaar. De arbo-arts verwijst door naar mediation.

Onze werkwijze bij arbeidsmediation

Arbodiensten verwijzen in zo’n geval steeds vaker naar mediation als methode om hier een uitweg in te vinden. Mayet Mediators zijn gespecialiseerd in het bemiddelen wij tussen de werknemer enerzijds en de werkgever -vaak de leidinggevende of HR-medewerker- anderzijds. We horen eerst van beide kanten wat er speelt in twee individuele intakegesprekken. Dat lucht al op… het begin is gemaakt. Wat volgt is een gezamenlijk opruimgesprek, soms meerdere. Zo kweken we over en weer begrip, een proces dat helend kan werken voor de relatie en voor het weer terugkomen na een ziekmelding op de werkvloer. Als het lukt de relatie te herstellen en beide partijen kiezen voor weer samengaan maken we afspraken hoe te voorkomen dat deze vervelende situatie weer gebeurt: over de amplitie dus. Daar hebben we nu een mooi woord voor! Meer weten over wat Mayet Mediators voor u kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie of vul een contactformulier in. Bellen kan ook op 085 – 773 02 12.
mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!