Oriëntatiegesprek

Premediation Teamconflict

  • Voorkom dat conflict uit de hand loopt
  • Ongewenst gedrag (h)erkennen
  • Herstel naar effectief team

Premediation Teamconflict

Een conflict in een team kan zomaar ineens naar boven komen.

Onvrede in samenwerkingsverbanden kan ineens een enorm item worden op de werkvloer. Bijvoorbeeld wanneer medewerkers aangeven dat zij zich onjuist bejegend voelen, dat samenwerking niet meer op gelijkwaardige basis gebeurt. Soms is een vertrouwenspersoon ingeschakeld, omdat er sprake is van ongewenst gedrag van collega’s. De vraag die voorligt is op welke manier pak je dat effectief aan, met behoud van de medewerkers. Het liefst voorkom je dat het zover oploopt dat de een of de ander zich al moet ziek melden.

Vaak is er binnen het team al langere tijd onvrede in bejegening, omgang of werkafspraken. En ineens gaat het niet meer. Het kan gaan om één persoon, die problemen ervaart, soms gaat het om meerdere teamleden.

In een premediation intakeprocedure, spreken wij op vertrouwelijke basis met alle betrokkenen, om vervolgens een goed plan van aanpak te maken. Dit plan kan bestaan uit een mediatongesprek, een traject van conflictcoaching en/of een voorstel voor teamtraining.

En wanneer er problemen zijn met één bepaalde medewerker of manager, dan gebruiken we de technieken van de herstelbemiddeling (restorative circles), om in een positief proces en veilige setting te spreken over heden, ervaringen en toekomst.

Mayet Mediators zijn gespecialiseerd in de interventie en conflictbemiddelingstechniek van de herstelcirkels. Lees hier meer over deze unieke techniek van herstel en de mooie resultaten die we boeken naar een werk effectief werkend team, met gelukkige teamleden op de werkvloer.

Herstelbemiddeling kan voorkomen in tussen twee medewerkers, waarbij de een gedrag of bejegening ervaart en de ander zich van geen kwaad bewust is. In een vertrouwelijke setting bemiddelen we de ontstane situatie en kunnen er afspraken gemaakt worden voor de toekomst.  Ben je er ziek van, omdat je een conflict-situatie op de werkvloer ervaart in het team? Blijf er niet langer mee lopen. Neem gerust met ons contact op, dan kijken we samen welke opmars het meest passend is.

Herstelbemiddeling

Naar een nieuwe werkbare situatie – Je voelt je soms al veel langer niet prettig meer in het team. Misschien ervaar je macht, een dominante stijl van leidinggeven of je persoonlijk “weggezet” of gepest. Misschien ben je de enige niet en het gevoel gaat meerdere mensen in het team beheersen. Jullie proberen het te ontwijken en proberen gewoon je werkzaamheden uit te voeren. Maar het wordt steeds moeilijker.

Van een onderliggend conflict wordt je ziek, en het heeft effect op het gehele team. Misschien durven jullie het niet kenbaar te maken, omdat je bang bent voor macht, je baan, de consequenties.

Toch is het belangrijk om met dit gevoel voor de dag te komen. Het komt er toch van, vroeg of laat. Zorg dat het niet té laat wordt.

Communicatie weer open te krijgen, je beleving duidelijk te maken of machten en krachten te benoemen. Een herstelbemiddeling is altijd een veilig en vertrouwelijk traject, waarbij we altijd eerst ieders verhaal horen in een vertrouwelijk gesprek. Daarna bepalen we de opmars en de vervolgstappen.

Verschil mediator en conflictcoach

Conflictcoaching is informeler dan een mediation proces. De conflictcoach kan er zijn voor een partij, en is niet per definitie neutraal of onpartijdig. Afhankelijk van de doelstelling kan een maatwerk proces opgestart worden, waarbij de conflictcoach individuele begeleiding doet, samen kijken naar wat belangrijk en nodig is in het conflict voor die persoon. De conflictcoach kan ook een gezamenlijk project begeleiden, waardoor samenwerking en conflictstijlen inzichtelijk worden.

De conflict coaches van Mayet Mediators hebben expertise om conflicten te begeleiden, te adviseren, te coachen. We werken efficiënt en doelgericht aan de hand van een samen opgesteld plan van aanpak.

Teambuilding

Het kan zijn dan een conflict in een team uit méér bestaat dan een communicatie of relatieprobleem tussen 1 of 2 collega’s uit het team. Daarom organiseren wij maatwerk teambuildingsdagen, waarbij centraal staat de communicatiestijlen en ieders gedrag in verschillende sitaties en daarnaast persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

Daarbij maken we gebruik van verschillende modellen en werkvormen, die we in een offerte aan je toelichten. Tevens is het mogelijk om een biostructuur-analyse te maken door middel van de Structogram-methode. Inzicht krijgen in het DNA van ieders persoonlijkheid maakt samenwerken zo veel efficiënter en effectiever!

Neem gerust contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op

Heb je een conflict en ben je nieuwsgierig naar de Methode Mayet? Neem telefonisch contact op met een van onze mediators.

Omdat de mediators van Mayet op veel locaties in Nederland kunnen bemiddelen, is er altijd een optie om dichtbij een mediationtraject in te plannen. Ben je in een conflictsituatie beland of ga je scheiden? Neem gerust contact met ons op via 085 – 773 02 12.

We connect, inspire, share & grow people!

Persoonlijke effectiviteit, alleen én in het team

Ieder krijgt een helder en persoonlijk antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe ontstaat gedrag en waarom reageer ik vaak anders dan ik wil?
  • Hoe kan ik verantwoordelijkheid nemen voor alles wat me overkomt?
  • Welke dingen versterken me en welke kosten me energie?
  • Wat belemmert me nog om mijn eigen ding te doen en assertief te zijn?
  • Hoe kan ik elke situatie volledig naar mijn eigen hand zetten?
  • Hoe omschrijf ik wat ik wil, waardoor ik het nu wél voor elkaar krijg?