Oriëntatiegesprek

Kinderen derde partij in scheiding

 • Loyaliteitsconflict bij scheiding voorkomen
 • Kindvragen omzetten naar oplossingen
 • Gespecialiseerde mediators

Scheiden is een proces van partners naar ouders

Kinderen in een scheiding helpen

Mayet Mediators zijn betrokken bij de kinderen in een scheidingssituatie. Daarom richten wij ons bij het maken van het ouderschapsplan op een positief resultaat voor zowel de ouders als de kinderen. Kinderen zijn immers betrokken bij de scheiding van de ouders, sterker nog zij hebben de rest van hun leven te maken met gescheiden ouders. Kinderen in een scheidingssituatie zijn bij ons welkom voor een eigen kindgesprek. In dit vertrouwelijke gesprek, krijgen kinderen hun eigen plek in de scheiding van hun ouders.

Lees verder: Ouderschapsplan maken

Liefst samen aan de kinderen vertellen dat je gaat scheiden

Het mooiste is dat jullie samen in staat zijn de kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Van belang is dat je het wel moet kunnen opbrengen om dit op een beheerste wijze te doen.

Wanneer vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

1. Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.
2. Bij voorkeur aan het begin van het weekeinde, zodat je als ouders kunt zien welke reacties de scheidings-boodschap bij de kinderen teweegbrengt.
3. Enige tijd voordat de feitelijke scheiding plaats vindt. Kinderen moeten net als volwassenen de tijd hebben om zich voor te bereiden op en mee te denken over de komende scheiding. Houdt er bij jonge kinderen rekening mee dat zij minder besef van tijd hebben. Voor hen is zes weken evenmin te overzien als zes maanden.

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Wees zo eerlijk mogelijk over de situatie van de scheiding, wat het op korte termijn betekent om de scheiding te regelen. Kinderen mogen je verdriet en pijn best zien, een scheiding is niet zo maar iets. Probeer je emoties te reguleren zodat je de andere ouder niet zwart hoeft te maken. Over de werkelijkheid praten is voor kinderen minder erg dan er over te fantaseren.

Een scheiding is nooit de schuld van de kinderen. Tips om de kinderen te vertellen:

 • Dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen.
 • Dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen hun vader en moeder.
 • Dat ouders van elkaar kunnen scheiden, maar dat ouders niet van hun kinderen kunnen of willen gaan scheiden.
 • Dat wanneer de kinderen er behoefte aan hebben, ze altijd met de ouders of met anderen over de echtscheiding mogen praten.
 • Je eigen emoties bij een scheiding met kinderen: Kinderen voelen de emoties van jullie ouders haarscherp aan. Het is goed om op een beheerste manier je gevoelens te tonen. Kinderen mogen best de beheerste emoties van de ouders zien om te leren dat een scheiding verdriet doet en het een keuze is die je niet zomaar maakt.

Kinderen hebben ook tijd en ruimte nodig in de scheiding. Tips:

 • De scheidingsboodschap uitstellen om de kinderen te beschermen. Kinderen hebben tijd en ruimte nodig om op het nieuws te reageren en zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.
 • Niks over de oorzaak van de scheiding vertellen omdat de kinderen te jong zouden zijn om het te begrijpen. Kinderen hoeven niet in detail te weten wat er aan de hand is maar wel in grote lijnen. Maak bij de uitleg gebruik van de eigennamen en niet: “je vader/je moeder”.
 • Vertel niet elk je eigen of elk een ander verhaal over de oorzaak van de echtscheiding.
  Maak elkaar niet zwart.
 • Ga niet uithuilen bij de kinderen.

Aandachtspunten om een gezonde verhouding met de kinderen te behouden of te verbeteren tijdens en na de scheiding:

 • Koop het verdriet van de kinderen niet af door ze bijvoorbeeld meer dan anders te verwennen.
 • Blijf het gedrag van kinderen op dezelfde wijze corrigeren en houdt dezelfde tafel-, bad- en naar-bed-gaanrituelen aan indien mogelijk.
 • Kinderen hebben liefde en aandacht nodig van beide ouders in deze voor hen moeilijke situatie van echtscheiding, maar kinderen moeten goed weten/voelen dat hun ouders één lijn blijven trekken en niet tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden.
 • Eigen kindgesprekken bij een scheiding

Mayet Mediators zijn gecertificeerd om kindgesprekken te mogen voeren. We zijn KIES- omgangsbegeleider. KIES = Kind in een Scheiding) Zij kunnen met hun vragen en zorgen terecht. Op deze wijze kunnen wij ook de kindervragen vertalen naar oplossingen, waar ouders weer mee uit de voeten kunnen.

Kinderen geven aan na hun kindgesprek “een stukje lichter naar huis” te gaan. Mayet Mediators ondersteunen dat kinderen later met een zo goed mogelijk gevoel kunnen terugdenken aan hoe hun ouders de scheiding hebben aangepakt en hoe zij als ouders hebben samengewerkt na de scheiding. Kinderen zouden zich door beide ouders gesteund en begrepen mogen voelen.

KIES - workshop of KIES - individueel

Hoe kunnen we er voor zorgen dat kinderen uit de knel komen? Of liever nog: er niet in raken? Wie vraagt er objectief aan de kinderen hoe het met hen gaat? Waar is de aandacht en erkenning waar zij ook recht op hebben? Kinderen hebben immers de rest van hun leven te maken met gescheiden ouders! Ze hebben recht op hun eigen aandacht, hun eigen tijd om in een warme, neutrale en vooral objectieve omgeving, zelf te kunnen verwerken wat ze allemaal meemaken.

Alles wat voor kinderen vertrouwd was, gaat door de scheiding van hun ouders ineens veranderen. Kinderen zijn onzeker en verdrietig. Ze worstelen met vragen die ze niet durven of kunnen stellen aan hun ouders.

KIES staat voor Kind In Een Scheiding. Een steuntje in de rug van kinderen in een scheiding. Sta je op het punt te gaan scheiden, of ben je al (langere tijd) gescheiden, dan kan deze workshop de kind(eren) helpen te begrijpen en te accepteren wat er gebeurt. Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Hoe ze omgaan met de veranderde situatie kan zeer verschillend zijn.

In een traject van 4 gesprekken kunnen kinderen de scheiding leren begrijpen, een plaats geven en een manier vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden van de scheiding. KIES-Omgangsbegeleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur, tijdens of na de scheiding die gegeven worden in onze scheidingspraktijk.

Onze kindercoaches en/of mediators hebben de speciale training hiervoor gevolgd en zijn daarmee gecertificeerd KIES-begeleider.

Waar, wanneer en investering?
De workshops worden bij ons op een van de locaties gegeven. Wanneer er een groep van 6 deelnemers is, dan kunnen we de workshop door laten gaan. We stemmen met u de data direct af. Een woensdagmiddag heeft de voorleur. Prijs per deelnemend kind is € 195,00 (incl. BTW).

Voor individuele kindercoaching kan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek gemaakt worden. Dan kunnen wij met elkaar het traject bespreken, jullie wensen en zorgen bespreken en de doorlooptijd en de investering voor u inschatten.

Heb je nog vragen of een oriëntatiegesprek inplannen? Neem dan contact met ons op, telefoonnummer 085 – 733 0212 of mail naar info@mayet.nl.

Neem telefonisch contact met ons op

Heb je een conflict en ben je nieuwsgierig naar de Methode Mayet? Neem telefonisch contact op met een van onze mediators.

Omdat de mediators van Mayet op veel locaties in Nederland kunnen bemiddelen, is er altijd een optie om dichtbij een mediationtraject in te plannen. Ben je in een conflictsituatie beland of ga je scheiden? Neem gerust contact met ons op via 085 – 773 02 12.

En de kinderen scheiden mee...

Scheiden doe je niet alleen....

Mogen kinderen vanaf 12 jaar zelf weten bij wie ze gaan wonen?

Nee, de leeftijd van 12 jaar is geen mijlpaal om zelf keuzes te maken. Als ouders blijf je tot de leeftijd van 18 jaar verantwoordelijk voor de opvoeding en keuzes die daarbij horen. Misschien is er in de volksmond verwarring ontstaan door het kindgesprek bij de rechter vanaf 12 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar hebben zeker een stem in de scheiding, uiteindelijk moeten zij goed geïnformeerd zijn over de afspraken die ouders maken over de contactregeling, de kinderalimentatie en hun onderlinge afspraken.