Oriëntatiegesprek

Kies je bij een scheiding voor een advocaat of een mediator?

gepubliceerd op: 7 december 2021

Kies je bij een scheiding voor een advocaat of een mediator?

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Een emotionele periode breekt aan, die ook veel onzekerheden met zich meebrengt. Welke keuzes maak je in deze fase? Wanneer de scheiding bekend is aan jullie beiden, krijg je te maken met verschillende emoties van pijn, teleurstelling, verlies, los gaan laten, boosheid, in de steek gelaten voelen of aan de kant gezet. En tegelijkertijd moeten er zaken worden geregeld. Kies je voor een advocaat of een mediator?

Wij zullen natuurlijk pleiten om te kiezen voor een mediator. Objectief gezien daarom onze argumenten op een rijtje:

  1. Een mediator is er voor jullie allebei. Daarbij moet je weten dat je bij een mediator wel samen aan tafel komt, maar óók voor jezelf. Een goede mediator houdt de belangen van beide partijen in de gaten. Een advocaat werkt meestal voor 1 van jullie beiden.
  1. Een mediator heeft jullie beiden aan tafel. Hoe moeilijk het ook is…… Een voordeel is dat je meer regie houdt over je eigen proces en zelf invloed hebt op de afspraken. De mediator bemiddelt dat, waarbij hij/zij er voor zorgt dat ieder onderhandelingsvaardig is.Een advocaat is er vooral voor het juridische deel van de scheiding. Meestal is het doel om een scheidingsconvenant op te stellen, dat ingediend wordt bij de rechter. Wanneer je allebei een advocaat hebt, dan zullen de advocaten allebei proberen “het beste” voor ieder van jullie voor elkaar te krijgen. De advocaat overlegt met een partij en spreekt de strategie, het proces en de inhoud van de eisen of verweren af.

Mayet Mediators hebben hiervoor bijvoorbeeld een financieel scheidingsrapport ontwikkeld, dat zoveel inzicht en overzicht geeft dat je beiden precies weet waar je financieel aan toe bent na de scheiding, zodat je ook precies weet waarover je afspraken maakt en onderhandelt. Op deze manier worden de belangen van jullie allebei transparant onderhandeld. Wij zijn er van overtuigd dat mediation altijd leidt tot een betere band na de scheiding, en dat is vooral wanneer jullie ouders zijn en nog jaren samen verder moeten een groot voordeel.

  1. Mediation bij een scheiding is goedkoper. Wanneer je beiden een advocaat neemt, zal de scheiding minstens twee keer zo duur zijn. Daarnaast zal het proces langer duren en de voortgang (zeker ook wanneer er een hypotheek geregeld moet worden) langer duren.

Mayet Mediators heeft een snelle procedure bij de rechtbank, we hebben meestal met 3 weken (!!) al een beschikking! Daarnaast is het ook mogelijk om een pro deo toevoeging aan te vragen. Tenslotte staan we als registermediators bij de meeste rechtsbijstandsverzekeraars ingeschreven, zodat de verzekering de mediationkosten vergoed.

  1. Ouderschapsbemiddeling bij de mediator. Wanneer jullie ouders zijn is het voortgezet ouderschap erg belangrijk natuurlijk. Hoe blijf je samenwerkende en communicerende ouders na de scheiding? Daarvoor is meer ruimte en aandacht bij een mediator, immers je bent samen aan tafel en je zorgen en behoeften kunnen worden besproken en bemiddeld. Wist je dat een rechter met betrekking tot het ouderschap heel vaak ook een mediator voorstelt om het ouderschapsplan op te stellen?

Mayet Mediators werkt met werkbladen voor het ouderschap, zodat je goed voorbereid het ouderschapsgesprek in gaat. Op deze manier bemiddelen we heel efficiënt. Daarbij staat het belang van de kinderen voorop. We kunnen de kindverhoren (van 12 tot 18 jaar) bij de rechtbank voorkomen, omdat we de kindgesprekken zelf doen. Dat heeft een groot voordeel, voor zowel de kinderen als de ouders!

  1. Wat is het verschil tussen een mediator en een mediator die ook scheidingsbemiddelaar is?

Mayet Mediators zijn allemaal scheidingsspecialisten. Dat wil zeggen dat onze rapporten door een financieel planner worden gemaakt en gecontroleerd. Onze scheidingsbegeleiding is veel meer dan mediation alleen. Er is een balans tussen de emotie, het proces, de financiën, de kinderen en het ouderschap en uiteindelijk een waterdicht convenant. Kortom: je mag rekenen op een complete dienstverlening!

Kortom: Uit elkaar? Mét elkaar! Omdat een scheiding méér is dan het regelen van zakelijke en juridische onderwerpen. Kijk hier voor onze dienstverlening.

Bel ons voor het maken van een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek, ook download een van onze folders over scheidingsbegeleiding en ouderschapsbemiddeling.