Scheiding regelen: Uit elkaar? Mét elkaar!

ouderschapsbemiddeling-in-een-scheiding-mayet-mediators.jpg
02 May 2022
min. leestijd

Scheiding regelen: Uit elkaar? Mét elkaar!

Maar voelt dat wel eigenlijk zo? Ze zeggen niet voor niets dat haat en liefde zo dicht tegen elkaar aan liggen. En als die liefde dan omgeslagen is in haat, waarom dan nog mét elkaar? "Ik wil helemaal niks meer met hem of haar te maken hebben, ik wil alleen maar uit elkaar." horen wij vaak in een oriëntatiegesprek voor scheidingsbemiddeling. Veel mensen die een scheiding meemaken, zullen dit in sommige fases herkennen. Maar toch is dat laatste stukje zo belangrijk. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Want kinderen vinden zowel papa als mama lief. Ze willen eigenlijk dat iedereen elkaar ook lief vindt, ook die eventuele nieuwe partner, waar jij zo'n pijn van hebt. Daarvoor hoef je echt niet bij elkaar te zijn als vader en moeder, sterker nog alle nieuwe relatie worden meestal moeiteloos geaccepteerd door (vaak jonge) kinderen, mits papa en mama die ook lief vinden. Zodra dit niet het geval is, komen ze in een loyaliteitsconflict. "Ja maar papa vindt zijn nieuwe vriendin wél lief en mama niet, dus wat moet ik er nu van vinden?" en  "Moet ik haar nu lief vinden net als papa of stom vinden net als mama?" vragen kinderen ons tijdens een kindgesprek bij een scheidingsbemiddeling.

Een kind in een scheiding is alsof het op twee bootjes staat.

Je kunt het zien als een kind die op bootjes staat met op iedere boot één been. Zolang de bootjes netjes naast elkaar drijven, is dat geen probleem, maar zodra ze uit elkaar drijven (bij ruzie tussen de ouders), komt het kind in spagaat te staan. Dat is een hele ongelukkige positie. Niet raar dus, dat het kind dan moeilijk gedrag laat zien. Drijven de bootjes nog verder uit elkaar, dan kan het kind zich zelfs gedwongen voelen om partij te kiezen voor één van de ouders. In het ergste geval willen ze de andere ouder dan helemaal niet meer zien. Ze zijn dan op één van de bootjes gesprongen. Dat is beter dan in het water vallen en verdrinken, oftewel een overlevingsmechanisme. Een kind dat gedwongen is deze keuze te maken, overleeft dan wel op deze manier, maar zal daar in zijn verdere leven last van blijven houden. Het wil immers van beide ouders houden, op beide ouders lijken, van beide ouders leren, en zich zo een compleet beeld vormen van zichzelf. Het heeft dus te maken met een constante interne strijd. Het kind is beland in een loyaliteitsconflict en dat kan leiden tot ernstigere gedragsproblemen en tot schade op de lange termijn.. En willen alle ouders dit niet kosten wat het kost zien te voorkomen?

Kortom: mét elkaar is altijd een betere oplossing dan zonder elkaar.....

De scheidingsbemiddeling volgens de Mayet Methode zet kinderen als volwaardige derde partij centraal. Op deze manier bespreken we het ouderschap en zorgen we er samen met jullie voor wat er nodig is om de twee bootjes naast elkaar te laten drijven. En wat je moet doen als de stroming je in het ouderschap even de andere kant opdrijft. Daarbij gaat het om communicatie, om gedrag, om duidelijke afspraken en om ruimte te krijgen om je scheiding te verwerken. Lees hier meer >> Want als het je lukt om de pijn van het verlies van je relatie te verwerken en ruimte te creëren voor het ouderschap, dan zullen de kinderen na de scheiding zeker met jullie beiden mee blijven varen!

Meer informatie over hoe we jullie kunnen helpen drijven?

Bel of mail ons gerust voor meer informatie over onze scheidingsbemiddeling en mediation. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend. Je kunt ook de folders downloaden via de website.
mayet-115-min.jpg
Klaar voor een kennismaking?

We staan via telefoon en e-mail klaar om vragen te beantwoorden. Het is natuurlijk ook mogelijk een orientatiegesprek in te plannen!